Ingrediente:
– 400g. pișcoturi
– 1,5 l. lapte
– 150g. zahăr
– 8 gălbenușuri
– 5 linguri amidon (aprox. 125g.)
– un compot de caise (820g.)
– vanilie (o linguriță extract sau esență)
Mod de preparare:
Pregătim crema de vanilie:
Se mixează gălbenușurile cu zahărul până se omogenizează bine. Se încorporează amidonul și 500 ml. de lapte.
Se pune diferența de lapte la fiert. Când acesta este fierbinte se adaugă crema de mai sus și se amestecă constant să nu se formeze cocoloașe până se îngroașă. La sfârșit se adaugă extractul de vanilie sau esența. Se pune crema într-un vas și se acoperă cu folie alimentară.
Se desface compotul și se separă fructele de zeama. În acest caz am avut 350ml. lichid. Am adăugat 100ml. de apă și vanilie și am folosit acest amestec pentru a însiropa pișcoturile.
Asamblarea:
Am folosit o tavă pătrată cu dimensiunile 23cm.x23cm. și înălțimea de 6cm.
Se trec pișcoturile prin siropul pregătit și se așează în tavă. Se pune jumătate din crema de vanilie, se însiropează pișcoturile rămase și se așează deasupra. Punem apoi diferența de cremă rămasă, nivelăm și așezăm deasupra caisele din compot.
Se dă tortul la frigider până a doua zi.
Se trece cu un cuțit pe marginea tăvii și se îndepărtează marginea detașabilă. Se păstrează tortul la rece până la servire.