Ingrediente:
– 350ml. apă călduță
– 300g. făină de secară
– 300g. făină albă de grâu (+aprox. 100g. făină pentru pudrat blatul de lucru)
– 7g. drojdie uscată sau 25g. drojdie proaspătă
– sare
Mod de preparare:
Se amestecă apa călduță cu drojdia și cu 100g. de făină de grâu. Se lasă deoparte pentru aproximativ 10 minute până se activează drojdia, apoi se adaugă puțină sare și etapizat diferența de făină de grâu și apoi cea de secară. Se frământă până se desprinde aluatul de pe mâini. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă aluatul la dospit la loc călduț pentru aproximativ o oră.
Se pudrează blatul de lucru cu făină. Se împarte aluatul în șase părți egale. Se formează o bilă de aluat și se aplatizează cu un sucitor (de aproximativ un centimetru grosime).
Se pune o tigaie antiaderentă pe foc. Se încinge și apoi se pune aluatul. Se lasă până se rumenește dedesubt și formează mici bule deasupra. Se întoarce, se lasă până se rumenește și apoi se învelește într-un prosop. Se repetă procedeul până se termină de pregătit turtele și se lasă în prosop până se răcesc (astfel nu se întărește coaja).