Ingrediente:

– 1kg. carne de vită tocată

– 2 cepe mari

– o varză (2,5kg.)

– 200g. orez

– 750g. sos roșii

– sare, piper, cimbru

– puțin ulei de măsline

– opțional 100g. cașcaval

– smântână pentru servire


Mod de preparare:

Se taie varza Julien (solzișori) și se freacă cu sare. Se lasă 30 de minute până se înmoaie, apoi se pune la înăbușit cu două căni de apă, puțin ulei de măsline și se acoperă vasul. Se lasă pe foc până scade lichidul (aproximativ 25-30 de minute).

Se clătește bine orezul și se pune la fiert într-un litru de apă. Se adaugă puțină sare și se amestecă constant să nu se prindă. Când acesta este fiert (după aproximativ 20 de minute) se scurge surplusul de lichid și se lasă la răcit).

Se curăță ceapa și se toacă mărunt. Se încinge o tigaie antiaderentă și se adaugă ceapa și carnea de vită tocată (se poate folosi și 500g. carne tocată de porc cu 500g. carne tocată de vită – noi preferăm varianta doar cu carne de vită). După ce se frige ușor carnea se adaugă două căni de apă, sare și piper și se lasă pe foc până scade lichidul amestecând constant. Eu nu adaug ulei (preferăm varianta fără călire).

Se amestecă sosul de roșii cu 3 linguri de ulei de măsline, puțină sare, piper și cimbru

Se tapetează două vase termorezistente cu ulei de măsline și se pune câte un strat de varză (se folosește jumătate din cantitate). Se nivelează și se adaugă căte 3-4 linguri sos de roșii în fiecare vas. Se adaugă apoi stratul cu orez, din nou un strat cu sos de roșii, apoi stratul cu carne, sos de roșii și deasupra se așează varza rămasă. Se presară sos de roșii deasupra și se dau vasele la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 80 de minute. Opțional se adaugă felii de cașcaval deasupra și se mai lasă vasele la cuptor pentru 10 minute. Se lasă la răcit și apoi se servește cu smântână și opțional cu mămăligă.

Eu am folosit două vase cu dimensiunile 20cm.x30cm. – dacă doriți o cantitate mai mică din preparat se pot înjumătăți gramajele.


Comentarii Facebook