Ingrediente:
– pentru maia:
- 100g. făină
- 100 ml. lapte
- 5g. drojdie uscată sau 15g. drojdie proaspătă
– 450g. făină
– 350g. fructe uscate
– 125g. unt
– 5 gălbenușuri
– 150ml. lapte
– 100g. zahăr brut
– opțional coajă de portocale
– vanilie
– puțină sare
– 9g. drojdie uscată sau 35g. drojdie proaspătă
(în total 14g. drojdie uscată sau 50g. drojdie proaspătă)
Mod de preparare:
– pentru maia:
Se amestecă 100ml. lapte cald (nu fierbinte) cu 5g. drojdie uscată și 100g. făină, se acoperă vasul și se lasă la crescut pentru minim 6 ore la loc călduț (eu am lăsat vasul în cuptor).
După 6 ore se cerne făina într-un bol, se adaugă laptele călduț, gălbenușurile, zahărul brut, puțină sare (opțional coajă de portocale), vanilia și drojdia. Se adaugă maiaua și se frământă cu mâna până sunt încorporate ingredientele. Se adaugă treptat câte puțin unt și se frământă până când acesta este încorporat complet (se poate folosi și mixerul dacă nu doriți să frământați aluatul cu mâna). Consistența aluatului este ușor moale, elastică și bine legată. Se adaugă fructele (eu am folosit stafide aurii, brune și merișoare în proporții egale) și se mai frământă 2-3 minute până sunt bine încorporate. Se pudrează blatul de lucru cu făină, se răstoarnă aluatul și i se dă o formă rotundă. Se tapetează cu unt un bol și se pune aluatul la crescut (se acoperă bolul și se lasă aluatul la crescut 2-3 ore până când își dublează volumul).
Se tapetează tava cu hârtie de copt (dacă nu aveți tavă specială pentru panettone puteți folosi hârtie de copt pentru a înălța marginile tăvii; eu am îndoit o bucată mare de hârtie de copt pe lungime și am îmbinat-o la un capăt, apoi am așezat-o în tavă). Se pudrează blatul de lucru cu făină și se dă o formă rotundă aluatului. Se transferă acesta în tavă și se presează ușor liniar cât să fie uniform distribuit și să susțină peretele format din hârtie de copt. Se lasă la crescut pentru 2-3 ore până își triplează volumul, apoi se dă cozonacul la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 40-50 de minute (până se rumenește frumos). Se lasă la răcit în tavă și apoi se servește.
Am folosit o tavă cu diametrul de 26cm.










