Ingrediente:
– pentru aluat:
- 600g. făină albă de grâu
- 350ml. apă sau lapte
- 1 plic drojdie uscată
- 50g. zahăr brut
- sare
- 25g. ulei
- opțional coaja de la jumătate de lămâie
– un ou (pentru uns plăcinta)
– pentru umplutură:
- 750g. dovleac plăcintar curățat
- 100ml. apă
- 125g. zahăr brut
- 100g. stafide
- scorțișoară
- zeama de la jumătate de lămâie
Mod de preparare:
Se pune într-un castron apa călduță (sau laptele), se adaugă zahărul brut, sarea, coaja de lămâie (opțional) și drojdia. Se încorporează făina și la sfârșit uleiul pentru a se desprinde ușor aluatul de pe mâini. Se acoperă cu un prosop și se lasă aluatul la crescut până își dublează volumul (40-60 de minute).
Se pun stafidele la hidratat pentru 40-60 de minute în apă călduță.
Se curăță dovleacul și se dă pe răzătoarea mare. Se pune într-o tigaie și se adaugă apa și zahărul brut. Se amestecă constant până se înmoaie dovleacul (15-20 de minute), se adaugă zeama de lămâie, scorțișoara și stafidele hidratate.
După ce a crescut aluatul și s-a răcit umplutura cu dovleac se porționează aluatul în 4. Se pudrează blatul de lucru cu făină și se întinde foaia de aluat. Se pune un sfert din umplutură și se rulează. Se pune plăcinta în tavă pe hârtie de copt și se procedează similar până se termină compoziția. Se lasă la crescut 15 minute în tavă (între timp se pornește cuptorul să se încălzească). Se bate un ou și se ung cele 4 plăcinte. Se dă tava la cuptor la foc mediu (180 de grade) până se rumenește frumos (aproximativ 25 de minute). Se lasă la răcit în tavă și apoi se porționează.










