Ingrediente:
– pentru foi:
4 ouă
75g. zahăr
300ml. lapte
50ml. ulei
150g. făină albă de grâu
250g. făină de ovăz
scorțișoară
o linguriță extract sau esență de vanilie
10g. praf de copt
– pentru umplutură:
1 kg. mere
75g. zahăr
2 linguri zeamă de lămâie
scorțișoară
Mod de preparare:
Se curăță merele și se dau pe răzătoarea mare. Se pun într-o tigaie antiaderentă cu zahărul și se lasă pe foc mic. Se amestecă constant până se înmoaie merele și zahărul este topit. Se adaugă jumătate de linguriță scorțișoară și zeama de lămâie și se lasă compoziția la răcit.
Separat se bat ouăle cu zahărul cu un tel. Se încorporează laptele, uleiul și făina amestecată cu praful de copt. Se adaugă jumătate de linguriță scorțișoară măcinată și vanilia.
Se tapetează un vas termorezistent cu hârtie de copt (am folosit un vas cu dimensiunile 30cm.x20cm.). Se pune jumătate din compoziție și se dă vasul la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 15 de minute (până nu se lipește din compoziție pe deget). Se pune vasul la un nivel mai înalt să nu se rumenească tare dedesubt.
Se scoate vasul din cuptor, se pun merele, se nivelează și se așează deasupra compoziția rămasă. Se dă vasul la cuptor pentru încă 20-25 de minute (se testează cu o scobitoare până foaia de aluat este gata). Se lasă plăcinta la răcit, se porționează și se servește.










