Ingrediente (pentru 20 de bucăți):
– pentru aluat:
925g. făină albă de grâu (+100g. pentru pudrat blatul de lucru)
500ml. lapte
2 ouă
100g. zahăr
75g. unt
14g. drojdie uscată sau 50g. drojdie proaspătă
opțional coajă de portocală
– 1 ou pentru uns plăcintele
– pentru umplutură:
750g. brânză de vaci mai uscată
150g. stafide
150g. zahăr
2 ouă
3 linguri de griș
vanilie
Mod de preparare:
– pentru aluat:
Se amestecă drojdia cu zahărul și laptele călduț. Se lasă 10 minute până se activează drojdia (se formează mici bule deasupra) și apoi se adaugă cele două ouă, o linguriță de coajă de portocală dată pe răzătoare (opțional) și se încorporează etapizat făina. Se adaugă treptat untul topit (călduț, nu fierbinte) și se frământă până se poate desprinde ușor aluatul de pe mână. Se acoperă vasul și se lasă la dospit la loc călduț pentru aproximativ o oră (până își dublează volumul).
– pentru umplutură:
Se pun stafidele la hidratat în apă călduță pentru aproximativ o oră. Se bat două ouă ușor și se adaugă 150g. de zahăr. Se adaugă o linguriță extract de vanilie (sau o esență) și brânza și se încorporează bine ingredientele. Se adaugă apoi stafidele scurse de surplusul de apă și grișul. Dacă brânza nu este prea uscată se mai adaugă griș sau se pot pune stafidele în compoziție fără a fi hidratate înainte.
Se aprinde cuptorul (să fie cald când punem plăcintele).
Se tapetează tava cu hârtie de copt.
Se pudrează blatul de lucru cu făină (cele 100g. de făină precizate sunt suficiente pentru a modela toate plăcintele) și se împarte aluatul pentru câte plăcinte doriți la final, raportat la mărime (și compoziția la fel).
Se întinde câte o bucată de aluat și se pune câte o lingură de compoziție. Se strânge aluatul desupra ca o floare sau se împăturește presând ușor marginile de aluat (să fie bine lipite). Pentru a modela aluatul și a forma plăcintele este nevoie constant să se pudreze cu făină blatul de lucru și sucitorul. Nu se folosește ulei pentru modelat (se desfac plăcintele și iese compoziția cu brânză).
Pe măsură ce sunt făcute plăcintele se așează în tavă.
Se bate un ou bine cu furculița și se ung plăcintele. Se lasă plăcintele 15 minute la crescut și apoi se dau la cuptor la foc mediu 25-30 de minute până sunt rumenite frumos deasupra. Eu mereu pun tava mai sus în cuptor să nu fie tare rumenite dedesubt.
Când sunt gata se scoate tava și se lasă în tavă 15-20 de minute la răcit.
Se desprind ușor și se pudrează cu zahăr.










