Ingrediente (pentru 3 cozonaci cu dimensiunile 10cm.x24cm.):  

– pentru aluat:

1kg. făină albă de grâu (000)

500ml. lapte

100g. unt

50ml. ulei

200g. zahăr brut

50g. drojdie proaspătă sau 14g. drojdie uscată

o linguriță sare

coaja rasă de la o portocală și o lămâie

vanilie

4 gălbenușuri

 

 – umplutura cu nucă:

500g. miez de nucă măcinat

75g. carob (pudră de roșcove)

4 albușuri

100ml. lapte

200g. zahăr brut

– 250g. stafide, 300g. rahat, un ou (pentru uns), o lingură mac


Mod de preparare:

Se scot ingredientele din frigider (trebuie să fie toate la temperatura camerei, eu le-am pregătit cam cu 30 de minute înainte).

– pentru aluat:

Se amestecă drojdia cu o linguriță de sare și puțin zahăr. Se separă albușurile de gălbenușuri (albușurile le păstrăm pentru umplutura cu nucă). Se bat gălbenușurile cu untul și zahărul. Se adaugă puțin lapte și făină și se lasă 15 minute peste drojdie până când aceasta se activează (se formează mici bule deasupra).

Se încorporează amestecul cu unt și gălbenușuri, laptele și progresiv făina, se adaugă coaja de portocală și lămâie, vanilia. După ce este încorporată toată cantitatea de făină se trec mâinile prin ulei și se începe frământarea aluatului. Se frământă până se încorporează toată cantitatea de ulei și aluatul este elastic și bine aerat. Se acoperă vasul cu un prosop și se lasă la crescut până își triplează volumul (aproximativ o oră).

– pentru umplutura cu nucă:

Se bat albușurile spumă. Se adaugă zahărul brut și se mixează în continuare până se obține o spumă aerată, ca pentru bezele. Se adaugă carobul (pudra de roșcove) și se încorporează. Se adaugă nuca măcinată (dacă se dorește o consistență mai cremoasă se poate pune puțin lapte în compoziție, eu am precizat șa ingrediente necesarul).

Se pun stafidele la hidratat în apă călduță pentru 30-40 de minute (până sunt bine înmuiate), apoi se strecoară surplusul de apă.

După ce a crescut aluatul se aprinde cuptorul și se tapetează tăvile cu hârtie de copt.

Se porționează aluatul (eu l-am împărțit în 6). Se întinde fiecare bucată, se pune un strat de umplutură cu nucă, se așează bucăți de rahat și se presară stafide deasupra, apoi se rulează. Se procedează similar cu încă o bilă de aluat.

După ce s-au format cele două rulouri se împletesc și se pun în tavă.

Se continuă procedeul pentru ceilalți doi cozonaci.

Se bate oul ușor cu o furculiță. Se ung cu o pensulă cozonacii cu oul bătut, apoi se presară macul.

Când au crescut (cam după 20-30 de minute) se dau la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru 40-45 de minute până sunt frumos rumeniți și trec testul scobitorii.

Se scot din cuptor și se lasă 15 minute în tavă, apoi se scot. Se lasă la răcit și se taie a doua zi.


Comentarii Facebook