Ingrediente:

– pentru blat:

  • 8 albușuri
  • 200g. miez de nucă măcinată
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 40g. făină (2 linguri)
  • 60g. zahăr brut (4 linguri)

– pentru cremă:

  • 4 căni lapte (1 litru)
  • 8 gălbenușuri
  • un baton de vanilie
  • 1/2 cană zahăr brut
  • 1/2 cană amidon alimentar
  • coaja de la o portocală (opțional)

-pentru ornat:

  • 50g. miez de nucă măcinată
  • o lingură de carob (pudră de roșcove)

Mod de preparare:

– pentru blat:

Se împart cantitățile menționate în 4 pentru 4 foi individuale. Se bat 2 albușuri spumă și se adaugă zahărul brut (15g.) și puțină zeamă de lămâie. După ce s-a obținut o spumă ușoară se încorporează cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos în sus 10g. de făină și 50g. miez de nucă măcinată.

Se pune compoziția în tava tapetată cu hârtie de copt și se dă la cuptor la foc mediu pentru 10-12 minute pe un nivel mai înalt să nu se rumenească dedesubt.

Când este gata se scoate tava și se pune deoparte blatul cu tot cu hârtia de copt (nu se dezlipește hârtia decât atunci când se va asambla tortul). Se pregătesc ingredientele pentru următorul blat și se procedează similar. Se urmează procedeul până se termină de făcut cele 4 blaturi.

– pentru cremă:

Se pune laptele într-un vas pe foc cu păstaia de vanilie tăiată în două pe lungime, și semințele acesteia “rase” cu un cuțit.

Separat se bat gălbenușurile cu zahărul brut cu un mixer până se obține o cremă ușoară. Se adaugă amidonul și se încorporează ușor. Se scoate păstaia de vanilie și se adaugă treptat din laptele cald peste compoziție. Se omogenizează compoziția și se pune pe foc mic. Se lasă 2-3 minute după ce începe să fiarbă amestecând constant.

Când crema este gata se ia de pe foc, se adaugă coaja de la o portocală (opțional) și se acoperă vasul. Se lasă la răcit până este la temperatura camerei și are consistența grosieră.
Pentru a asambla tortul se pune puțini cremă pe platou (să nu alunece tortul ulterior), se așează primul blat și se pune marginea detașabilă de la o tavă rotundă (pentru a se distribui uniform crema la final). Se pune o parte din crema de vanilie și se nivelează. Se procedează similar până se așează toate foile.

Peste tort se pune crema rămasă și se distribuie și pe margini. Se dă la răcit și când crema este bine legată se scoate de la frigider și se ornează cu miez de nucă pe margini și deasupra și puțin carob. Tava folosita pentru blaturi are diametrul de 24 cm.


Comentarii Facebook