Ingrediente:
– pentru foaie:
100g. unt
un ou
200g. făină
– pentru umplutură:
5 mere (600g.)
3 portocale (450g.)
3 ouă
200ml.lapte
75g. zahăr
50g. griș
25g. făină
1/2 linguriță scorțișoară
vanilie
Mod de preparare:
– pentru foaie:
Se amestecă untul moale la temperatura cu oul și se încorporează etapizat făina. Se pune aluatul în folie alimentară de plastic și se dă la frigider pentru aproximativ o oră.
– pentru umplutură:
Se curăță merele de coajă, se taie în 4 și se îndepărtează cotorul. Se taie fiecare sfert de măr în 3-4 felii. Se curăță portocalele și se taie felii.
Se bat cele 3 ouă cu un tel. Se adaugă zahărul, o linguriță extract de vanilie, scorțișoara și se încorporează treptat laptele cu grișul și făina. Dacă se folosesc mere mai acrișoare se poate mări puțin cantitatea de zahăr (de exemplu cu 25-50g.).
– asamblarea:
Se pudrează blatul de lucru cu făină și se întinde aluatul. Se transferă într-o tavă pentru tartă, se ridică aluatul pe margini, se presează ușor și se elimină surplusul.
Se așează feliile de mere pe margine și în mijloc se pun cubulețe de mere (se taie feliile rămase în bucăți mai mici). Se toarnă compoziția cu ouă și lapte și se așează deasupra feliile de portocale.
Se dă tarta la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 40-45 de minute (până merele se înmoaie și compoziția este bine legată și ușor rumenită). Se lasă tarta la răcit și apoi se transferă pe un platou.










