Ingrediente:

– pentru blat:

4 ouă

3 linguri de ștevia (îndulcitor natural) – 6g.

100g. unt

2 linguri carob (pudră de roșcove) – 35g.

6 linguri făină – 150g.

vanilie

– pentru cremă:

750g. iaurt grecesc 10% grăsime

3 banane

350g. vișine fără sâmburi

150g. miere

2 plicuri de gelatină (20g.)

vanilie


Mod de preparare:

– pentru blat:

Se tapetează o tavă rotundă cu pereți detașabili cu hârtie de copt și unt (am folosit o tavă cu diametrul de 22cm.).

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă. Se adaugă pudra de ștevia peste albușuri și se mixează încă puțin până este bine încorporată.

Într-un vas separat se mixează gălbenușurile cu untul moale la temperatura camerei și se adaugă puțin extract de vanilie.

Se adaugă amestecul cu unt și gălbenușuri peste cel cu albușuri încorporând ușor cu o paletă cu mișcări de jos în sus. Se încorporează similar și carobul cu făina.

Se pune compoziția în tavă, se nivelează și se dă blatul la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 12-15 minute până trece testul scobitorii. Se lasă apoi blatul la răcit.

– pentru cremă:

Se curăță vișinele de sâmburi. Se amestecă iaurtul cu mierea și puțin extract de vanilie.

Se amestecă gelatina cu 100ml. apă (este necesar să se urmărească indicațiile de preparare de pe ambalaj). Se lasă aproximativ 10 minute și apoi se pune vasul cu gelatină la bain-marie amestecând constant până când se topește (compoziția este călduță, nu fierbinte). Se adaugă peste gelatină crema cu iaurt și se amestecă bine (crema cu iaurt trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece de la frigider).

– asamblarea:

Se pune blatul de tort într-o tavă cu pereți detașabili și se așează pe un platou. Se așează deasupra blatului vișinele și feliile de banane. Se toarnă ușor amestecul cu iaurt și se dă tortul la frigider până a doua zi.

A doua zi se trece un cuțit ușor pe marginea tăvii, se îndepărtează marginea detașabilă și se ornează după preferințe (eu am ornat cu pudră de carob și felii de lămâie).


Comentarii Facebook