Ingrediente:

– pentru blat:

6 ouă

6 linguri de zahăr (125g.)

6 linguri de făină (180g.)

o lingură carob (pudră de roșcove) – 20g.

2 linguri ulei

5g. praf de copt

– pentru însiropat blatul:

100ml. apă

vanilie

– pentru cremă:

5 gălbenușuri

500ml. lapte

150g. zahăr

50g. ulei de cocos

50g. amidon alimentar din porumb

vanilie

250g. ricotta

20g. gelatină

– 4 banane

– zeama de la jumătate de lămâie


Mod de preparare:

– pentru blat:

Se mixează ouăle întregi cu zahărul până când acesta este bine topit. Se adaugă carobul, cele două linguri de ulei de floarea-soarelui și făina amestecată cu praful de copt. Se amestecă bine cu o spatulă și se pune compoziția într-o tavă cu pereți detașabili tapetată cu hârtie de copt și unt (am folosit o tavă cu diametrul de 26 cm.).

Se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 25 de minute (până trece testul scobitorii). Se transferă blatul pe un platou și se lasă la răcit.

Se taie apoi „capacul” blatului și se scobește interiorul. Se însiropează blatul cu amestecul de apă și extract de vanilie (călduț, nu fierbinte).

Diferența de blat rămasă se fărămițează bine cu mâinile și se pune într-o tavă pe hârtie de copt. Se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 10 minute până se rumenește ușor (astfel blatul de deasupra tortului va fi ușor crocant).

– pentru cremă:

Se pune laptele într-un vas pe foc. Se adaugă zahărul și se amestecă constant până când acesta este bine topit. Separat se amestecă cele 5 gălbenușuri cu amidonul și apoi se adaugă puțin lapte din vasul de pe foc pentru a subția compoziția. Se încorporează bine și se toarnă compoziția cu gălbenușuri în vasul de pe foc. Se amestecă constant până când se îngroașă crema. Se adaugă o lingură de extract de vanilie și uleiul de cocoș (dacă nu aveți ulei de cocos îl puteți înlocui cu aceeași cantitate de unt). Se ia vasul de pe foc și se adaugă crema de ricota (eu am mixat compoziția cu un blender vertical pentru a se omogeniza mai bine).

Se pregătește gelatina conform instrucțiunilor de pe ambalaj – eu am folosit 20g. de gelatină pentru aproximativ 1kg. de compoziție. După preparare se lasă gelatina 10 minute la răcit și se adaugă în crema de vanilie cu ricotta călduță. Se amestecă bine și se dă crema la frigider pentru aproximativ 10 minute.

– asamblarea:

Se curăță bananele și se taie în două pe lungime. Se trec prin zeama de lămâie și se așează în scobitura blatului astfel încât să acopere uniform toată suprafața (diferența de zeamă de lămâie se toarnă deasupra). Se așează marginea detașabilă a tăvii de tort peste blat și se toarnă deasupra crema de vanilie cu ricotta (cu formă ușor bombată în mijloc). Se dă platoul la frigider pentru 15 minute, apoi se separă marginea de la tavă și se presară blatul fărămițat. Se dă tortul la frigider pentru câteva ore și apoi se servește.


Comentarii Facebook