Ingrediente:

– 1kg, burtă curățată prefiartă
– 500g. oase de vită
– 3 morcovi
– 1/2 rădăcină țelină
– o rădăcină păstârnac
– 2 cepe
– o căpățână usturoi
– 5 gălbenușuri
– 500g. smântână 25% grăsime
– sare, piper, foi de dafin


Mod de preparare:

Se spală bine burta cu apă rece și se pune la fiert cu oasele de vită și puțină sare (se spumuiește de câte ori este nevoie). După jumătate de oră se adaugă 2 morcovi, țelina, păstârnacul și ceapa (legumele se curăță și se lasă întregi pentru aromă și a se scoate ușor la sfârșit). Se adaugă în vas puțin piper și 3-4 foi de dafin.

Se curăță usturoiul și se pisează. Se curăță cel de-al treilea morcov și se dă pe răzătoarea mică.

Separat se bat cele 5 gălbenușuri și se adaugă smântâna. Se scot din vas oasele de viă, legumele fierte și foile de dafin și se adaugă din supă etapizat 3-4 polonice peste amestecul cu smântână și gălbenușuri.

Se adaugă în supă amestecul cu smântână și se amestecă ușor până începe să fiarbă supa. Se adaugă apoi morcovul ras și usturoiul și se potrivește de gust.

Se poate adăuga la final și puțin oțet (noi servim fără) și se presară puțin pătrunjel la servire. Merge de minune cu ardei iuți.

Dacă folosiți burtă proaspătă aceasta se curăță, se spală bine sub jet de apă rece și se taie în bucăți cam de mărimea unei palme. Se pune la fiert cu oasele de vită și condimentele (sare, piper boabe, foi de dafin). Se fierbe aproximativ 2 ore (până intră ușor furculița în bucățile de burtă). Se strecoară supa și se păstrează, apoi se îndepărtează oasele de vită, foile de dafin și boabele de piper. Se taie burta în fâșii și se adaugă în supă cu legumele întregi (se urmăresc etapele de mai sus).


Comentarii Facebook