Ingrediente (pentru 750g.):
– 1kg. brânză de vaci
– 100g. unt 65% grăsime
– 1 l. lapte 3,5% grăsime
– un ou
– 1/2 linguriță bicarbonat
– 1/2 linguriță sare (pentru copiii sub un an nu se adaugă sare)
Mod de preparare:
Se pune brânza de vaci într-un bol și se sfarmă ușor cu mâna.
Se pune laptele la fiert – când începe să fiarbă se adaugă brânza de vaci. Se lasă pe foc mic 5-10 minute până se separă bine brânza de zer.
Se pune la scurs brânza într-o sită și se lasă 2-3 ore.
După ce s-a scurs brânza, se dă pe răzătoare.
Se bate oul bine și se adaugă bicarbonatul.
Se pune untul la topit într-o tigaie mai înaltă. După ce s-a topit se adaugă brânza de vaci și se amestecă constant până se încorporează (5-10 minute).
Se pune compoziția cu ou peste brânza și untul din tigaie amestecând constant. Compoziția are tendința de a se umfla ușor. Se amestecă încă 10 minute.
Se pune cașcavalul fierbinte într-un vas, se lasă la răcit la temperatura camerei și apoi se dă la frigider pentru 2-3 ore până se leagă bine. Dacă se dorește un cașcaval mai uscat se pun 70-80g. de unt, dacă se dorește unul mai moale se pun 120-130g. de unt. Nouă ne place exact cum am menționat în rețetă.
Se pot adăuga diverse verdețuri după gust. Noi îl preferăm simplu și îl asociem cum dorim la servire.