Ingrediente:

– 300g. năut

– 3 cepe (300g.)

– 3 morcovi (300g.)

– 6 căței de usturoi

– 3 linguri ulei de măsline

– 3 ouă

– pătrunjel, puțină mentă

– 3-4 linguri de pesmet

– pentru sos:

  • 450ml. sos de roșii
  • 2 linguri de făină
  • o lingură pastă de ardei (sau un ardei copt și pasat)
  • 450ml. apă
  • pătrunjel, busuioc
  • boia iute

Mod de preparare:

Se pune năutul în apă cu o seara înainte. A doua zi se schimbă apa și se pune la fiert. Se completează cu apă pe măsură ce scade. Năutul este gata când se desface ușor bobul dacă este presat între degete (a fiert în aproximativ 2 ore).

Se scurge năutul, se amestecă cu oul și se pasează. Se curăță ceapa, usturoiul și morcovul. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul, iar morcovul se dă pe răzătoarea mică. Se încorporează legumele peste năutul pasat cu ou, se adaugă uleiul de măsline, năutul și pătrunjelul. Se omogenizează compoziția, se tapetează cu hârtie de copt o tavă și se formează chifteluțele, trecând din când în când mâinile sub jet de apă. Se pune tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 20 de minute până se rumenesc ușor chifteluțele. Se scoate tava, se întorc chifteluțele și se mai lasă 10 minute la cuptor.

Pentru sos:

Se amestecă sosul de roșii cu făina și se încorporează ușor apa. Se pune compoziția într-o tigaie și se amestecă constant până se îngroașă sosul. Când începe să fiarbă se adaugă chifteluțele și mirodeniile. Se lasă pe foc mic 2-3 minute amestecând ușor. Se oprește focul și se adaugă puțin ulei de măsline.


Comentarii Facebook