Ingrediente (pentru aproximativ 12 bucăți):

– 750g. cartofi albi (cântăriți întregi, în coajă)

– 150g. făină

– 100g. griș

– 2 ouă

– 175g. zahăr

– vanilie

– 75g. unt

– 200g. pesmet

– 12 prune


Mod de preparare:

Se spală cartofii și se fierb pe foc mic întregi în coajă în apă cu puțină sare. Se curăță și după ce s-au răcit se dau pe răzătoarea mică.

Se adaugă 75g. zahăr, făina, grișul și puțin extract de vanilie (sau o esență de vanilie). Se omogenizează bine ingredientele (compoziția va fi lipicioasă ca textură). Nu suplimentați cantitatea de făină sau griș (doar dacă aluatul este extrem de umed; dacă aluatul este omogen și se poate modela nu este nevoie de surplus).

Se curăță prunele de sâmburi.

Se trec mâinile sub jet de apă, se ia din compoziție și se aplatisează în palmă. Se așează o prună în mijloc și se omogenizează aluatul ca o bilă astfel încât pruna să fie complet acoperită. Se repetă procedeul până se pregătește toată compoziția.

Se pune apă la fiert într-un vas mare de aproximativ 5l. Când apa dă în clocot se adaugă jumătate din cantitatea de gomboti cât să fie toate pe un nivel (nu adăugăm toată cantitatea de găluște pentru a fierbe bine și să nu se sfarme la fiert sau să se lipească). După aproximativ 1-2 minute se desprins ușor cu o spatulă de pe fundul vasului și se lasă la fiert pe foc mix pentru aproximativ 10 minute.

Se scot pe o farfurie și se fierbe cantitatea rămasă.

După ce am terminat de fiert gomboti se pune untul într-o tigaie. După ce acesta se topește se adaugă pesmetul și se amestecă constant până se rumenește ușor. Adaugăm 100g. zahăr și mai lăsăm pe foc tigaia 1-2 minute.

Se trec gomboti prin pesmet și se așează pe un platou. Se adaugă diferența de pesmet rămas peste găluște.

Se servesc cu plăcere. 🙂


Comentarii Facebook