Ingrediente:

– 1kg. cartofi

– 250g. roșii pasate

– 2 cepe

– 2 vinete

– 250g. năut

– 50g. unt

– 100ml. lapte

– sare, mărar, piper, busuioc


Mod de preparare:

Se pune năutul la hidratat cu o seară înainte. A doua zi se clătește bine și se pune la fiert. Când se ridică spuma se schimbă apa și se lasă pe foc să fiarbă până este gata completând cu apă pe măsură ce scade apa din vas (a fiert cam în două ore – vă raportați în funcție de năutul folosit; este gata când bobul se presează ușor între degete). Când este fiert năutul se scurge surplusul de apă.

Se coc vinetele, se curăță și se toacă mărunt.

Se toacă ceapa mărunt și se pune într-o tigaie cu roșiile pasate și vinetele. Se amestecă până se omogenizează, apoi se adaugă năutul și o cană de apă. Se lasă pe foc până scade sosul, se adaugă sare după gust, piper și busuioc. Dacă se dorește se poate pasa compoziția – eu am vrut să las boabele de năut întregi.

Se fierb cartofii în apă cu puțină sare. Se scurge surplusul de apă, se adaugă laptele, mărar și puțin unt. Se face un piure fin.

Se tapetează un vas termorezistent cu unt și se pune jumătate din piure. Se adaugă toată compoziția cu vinete și naut, iar deasupra se nivelează cealaltă jumătate de piure. Se pun 2 felii de unt și se acoperă vasul. Se dă musacaua la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 30 de minute, apoi se mai lasă vasul neacoperit aproximativ 15-20 de minute (până se formează o crustă frumoasă deasupra). Se lasă la răcit musacaua în vas și se servește.

Am folosit un vas termorezistent cu dimensiunile 25cm.x20cm.

 


Comentarii Facebook