Ingrediente:
– 400g. făină de secară
– 150g. făină albă de grâu
– 350ml. apă călduță
– 150g. măsline verzi fără sâmburi
– 25ml. ulei
– o lingură de zahăr brut
– 1/2 linguriță sare
– 1/2 linguriță boia dulce
– 7g. drojdie uscată (sau 25g. drojdie proaspătă)
Mod de preparare:
Se pune apa călduță într-un vas, se adaugă drojdia, zahărul brut, sarea și făina albă de grâu. Se încorporează ușor și se lasă 10-15 minute până se activează drojdia. Se adaugă boia dulce și făina de secară etapizat și se frământă ușor. Se adaugă ulei până se desprinde ușor aluatul de pe mâini. Se încorporează măslinele tăiate bucăți. Se lasă la crescut 60-90 de minute la loc călduț până își dublează aluatul volumul (vasul se acoperă cu un prosop sau folie alimentară). Se pune în tavă pe hârtie de copt, se mai lasă în tavă 15-20 de minute și apoi se dă la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 35-45 de minute până se rumenește frumos.