Ingrediente:

– 1,5l. apă

– 250g. mentă

– 1kg. zahăr

– zeama de la 1-2 lămâi


Mod de preparare:

Gramajele pot fi adaptate după preferințe – în funcție de cât doriți siropul să fie de aromat și concentrat.

Se spală bine menta și se scurge surplusul de apă.

Se pune menta într-un vas și se adaugă 1,5l. apă. Se fierbe amestecul pentru 15-20 de minute și apoi se ia vasul de pe foc. Se scurg frunzele de mentă și se adaugă în ceaiul de mentă concentrat zahărul și zeama de lămâie. Se fierbe siropul pe foc mic până la consistența dorită (eu l-am fiert până a scăzut la jumătate). Pentru a proba dacă am ajuns la consistența dorită am luat o lingură de sirop din vas și l-am lăsat la răcit pe o farfurie. Atunci când s-a răcit am observat textura ușor grosieră și bine legată.

Se sterilizează sticlele dorite (sau borcanele mai mici) și se pune siropul fierbinte. Se închid sticlele și se păstrează siropul la temperatura camerei până se răcesc complet, apoi se transferă în cămară. Pentru un plus de siguranță se pot steriliza sticlele cu sirop pentru aproximativ 20 de minute. După ce se deschide un recipient, acesta se păstrează la frigider.

Siropul se poate consuma cu apă plată, minerală, limonadă, se poate insera în smoothieuri, creme sau prăjituri.


Comentarii Facebook