Ingrediente:

– 5 kg. cireșe fără sâmburi

– 2,5kg. zahăr

– zeama de la 5 lămâi


Mod de preparare:

Se spală cireșele și se curăță de sâmburi. Eu le curăț cu ajutorul scobitorilor – îndepărtez codițele și rulez vârful unei scobitori în acel loc până desprind pulpa fructului de sâmbure, apoi presez ușor. Așa rămâne fructul întreg și se îndepărtează relativ ușor sâmburele.

La un kilogram de fructe curățate de sâmburi presar deasupra jumătate de kilogram de zahăr (și folosesc zeama de la o lămâie). Alternez cantitățile pe măsură ce reușesc să curăț din cireșe. Se stoarce zeama de lămâie și se adaugă în vas peste fructe și zahăr. Se lasă până a doua zi până lasă din zeama și apoi se pune vasul pe foc mic, amestecând constant. Se fierbe dulceața până scade la consistența dorită – eu scad până la jumătate să rămână și puțin sirop, dacă doriți mai gros fierbeți mai mult. Țineți cont de faptul că dulceața se întărește ușor când este rece.

Se spală bine borcanele, se pun într-o tavă și se sterilizează la cuptor pentru aproximativ 20 de minute. Se spală capacele și se sterg cu un prosop (eu schimb în fiecare an capacele).

Se pune dulceața fierbinte în borcane, se pun capacele și se așează borcanele într-o pătură până a doua zi când sunt răcite complet, apoi se transferă în cămară.

Când se începe un borcan se păstrează la frigider.

Din cantitatea precizată am obținut 7 borcane de 375g.


Comentarii Facebook