Ingrediente:

– 14 mere

– 200g. magiun de prune

– 150g. zahăr

– 100g. făină

– 5 ouă

– 1/2 linguriță scorțișoară

– 100g. miez de nucă măcinat

 

– cremă de vanilie:

  • 5 gălbenușuri
  • 500ml. lapte
  • 75g. zahăr
  • vanilie
  • 35g. amidon

Mod de preparare:

Se pun într-o cratiță mică 3 linguri de apă cu 75g. de zahăr. Se amestecă până acesta este topit și apoi se transferă siropul într-o tavă de tort tapetată cu hârtie de copt. Nu folosiți tavă cu pereți detașabili – siropul va curge când este pusă tava în cuptor. Se poate folosi o cratiță, un vas termorezistent sau o tavă cu pereți detasabili, dar tapetată cu o coală de hârtie de copt ridicând hârtia pe pereții tăvii (fără a decupa hârtia doar pentru fundul tăvii).

Se curăță merele de coajă și cotor. Se așează merele în tavă. Numărul de mere necesare variază în funcție de mărimea lor, important este să se acopere tot nivelul tăvii uniform. Eu de exemplu am folosit 12 mere curățate de cotor și coajă întregi, iar celelalte două menționate le-am tăiat și am completat unele spații libere pentru a fi uniform distribuite la final.

Se pune câte o linguriță de magiun în fiecare măr și se dă tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu (180 de grade) pentru aproximativ 25 de minute (până merele sunt bine coapte – se testează cu un cuțit). Se scoate tava din cuptor și se pregătește pandișpanul.

Se separă albușurile de gălbenușuri. Se bat albușurile spumă cu un praf de sare și 75g. de zahăr. Se încorporează gălbenușurile cu o spatulă cu mișcări ușoare de jos în sus. Se adaugă scorțișoara și făina cernută etapizat. Se pune compoziția în tavă peste mere și se bate ușor tava pentru a se acoperi eventualele spații libere dintre mere. Se dă tava la cuptor pentru aproximativ 25 de minute (până trece testul scobitorii). Se oprește cuptorul și se lasă tava în cuptor cu ușa întredeschisă până se răcește (pentru a rămâne tortul bine aerat) – aproximativ o oră. Se răstoarnă tortul pe un platou (cu merele deasupra).

– pentru crema de vanilie:

Se mixează gălbenușurile cu zahărul până se omogenizează bine. Se încorporează amidonul și 100 ml. de lapte.

Se pun 400ml. de lapte la fiert. Când acesta este fierbinte se adaugă crema de mai sus și se amestecă constant să nu se formeze cocoloașe până se îngroașă. La sfârșit se adaugă extractul de vanilie sau esența. Se pune crema într-un vas, se acoperă cu folie alimentară și se lasă la răcit la temperatura camerei.

Dacă se folosește păstaie de vanilie se taie păstaia pe lungime, se rade cu lama unui cuțit și se pun semințele în lapte când acesta este pus la fiert. Se urmează apoi pașii de mai sus (nu se mai adaugă la sfârșit extract sau vanilie).

– asamblarea:

Se pune crema de vanilie pe tort și se nivelează. Se presară miezul de nucă măcinat și se dă tortul la rece pentru câteva ore. Noi l-am servit a doua zi.

Pentru o aromă mai plăcută de nucă se lasă miezul de nucă în apă cu o seară înainte. A doua zi se scurge surplusul de apă, se prăjește ușor într-o tigaie și se macină.

Tortul se servește rece.


Comentarii Facebook