Ingrediente:

– pentru blat:

200g. ciocolată menaj 40% cacao

25g. mentă (o mână)

4 ouă

150ml. lapte 3,5% grăsime

50ml. ulei

175g. făină

25g. cacao

50g. zahăr

un plic praf de copt

– pentru cremă:

1kg. brânză de vaci

400g. smântână 25% grăsime

100g. zahăr

o esență vanilie

3 plicuri gelatină (30g.)

– pentru ornat:

50g. ciocolată de menaj 40% cacao


Mod de preparare:

– pentru blat:

Se pune laptele cu ciocolata tăiată cubulețe într-un vas pe foc mic și se amestecă constant până când aceasta este topită.

Separat se bat ouăle cu 50g. zahăr cu un tel, se adaugă laptele cu ciocolata topită și uleiul. Se încorporează apoi pudra de cacao și făina etapizat, se adaugă menta spălată și tocată și praful de copt.

Se tapetează o tavă rotundă cu pereți detașabili cu hârtie de copt și unt (am folosit o tavă cu diametrul de 22cm.). Se pune compoziția și se dă blatul la copt pentru aproximativ 25 de minute la foc mediu – 180 de grade (se testează cu o scobitoare când este gata, nu se deschide cuptorul în primele 15 minute).

Se lasă la răcit în tavă, se transferă pe un platou și se taie în două.

– pentru cremă:

Se bate smântâna cu zahărul cu un tel. Se adaugă brânza și esența de vanilie și se omogenizează bine crema.

Se amestecă gelatina cu 150ml. apă (este necesar să se urmărească indicațiile de preparare de pe ambalaj). Se lasă aproximativ 10 minute și apoi se pune vasul cu gelatină la bain-marie amestecând constant până când se topește (compoziția este călduță, nu fierbinte). Se adaugă peste gelatină crema cu brânză și smântână și se amestecă bine (crema trebuie să fie la temperatura camerei, nu rece de la frigider).

– asamblarea:

Se pune jumătate din blatul de tort în tava cu pereți detașabili și se așează pe un platou. Se toarnă jumătate din crema de brânză și se dă la frigider platoul pentru 10 minute. Se adaugă apoi a doua foaie de blat, se așează crema deasupra și se dă la frigider până a doua zi.

Pentru ornat se topesc cele 50g. ciocolată într-un vas mic. Se întinde cu o spatulă ciocolata topită pe o coală de hârtie de copt. Se rulează ușor hârtia și se dă la frigider până a doua zi.

A doua zi se trece cu un cuțit ușor pe marginea tăvii, se îndepărtează marginea detașabilă, se desface ușor coala de hârtie cu ciocolată și se așează pe tort bucățile de ciocolată.


Comentarii Facebook