Ingrediente:
– 100g. năut
– o ceapă (100g.)
– un morcov (100g.)
– 2-3 căței de usturoi
– o lingură ulei de măsline
– un ou
– pătrunjel, puțină mentă
– o lingură de pesmet
– pentru sos:
- 2 roșii
- o linguriță de făină
- 100ml. apă
- pătrunjel, busuioc
Mod de preparare:
Se pune năutul în apă cu o seara înainte. A doua zi se schimbă apa și se pune la fiert. Se completează cu apă pe măsură ce scade. Năutul este gata când se desface ușor bobul dacă este presat între degete (a fiert în aproximativ 2 ore).
Se scurge năutul, se amestecă cu oul și se pasează. Se curăță ceapa, usturoiul și morcovul. Se toacă mărunt ceapa și usturoiul, iar morcovul se dă pe răzătoarea mică. Se încorporează legumele peste năutul pasat cu ou, se adaugă uleiul de măsline, năutul și pătrunjelul. Se omogenizează compoziția, se tapetează cu hârtie de copt o tavă și se formează chifteluțele, trecând din când în când mâinile sub jet de apă. Se pune tava la cuptorul preîncălzit la foc mediu pentru 20 de minute până se rumenesc ușor chifteluțele. Se scoate tava, se întorc chifteluțele și se mai lasă 10 minute la cuptor.
Pentru sos:
Se spală și se crestează cu X roșiile. Se pun în apă fierbinte și se lasă pe foc 2-3 minute. Se scot din apă, se decojesc și se taie bucăți. Se pasează roșiile și se pun într-o tigaie pe foc. Se încorporează o lingură de făină și se adaugă apa. Se lasă pe foc până se îngroașă sosul, se adaugă chifteluțele și mirodeniile. Se mai lasă pe foc 2-3 minute, se oprește și se adaugă puțin ulei de măsline.